tiistai 21. lokakuuta 2014

Ei ole tyhmiä kysymyksiä!

Olen suuresti hämmentynyt aina kuullessani, kun joku sanoo: "olipas se typerä kysymys". Se on jopa loukkaavaa kysyjää kohtaan.

Kysymällä oppii. Kysymys on aina osoitus kiinnostuksesta. Tähän maailmaan mahtuu niin paljon puhetta, mutta niin vähän kysymyksiä.

Koulussa meidät opetetaan siihen, että opettaja puhuu ja paperi esittää kysymykset.

Olen elänyt elämääni aina kysyen ja tästä johtuen toisinaan uteliaisuuteni on vienyt minut välillä mielenkiintoisiin tilanteisiin.

Suomalaiseen perimään on jostain syystä iskostunut se, ettei saa kysyä, ollaan vaan hiljaa. "En kehtaa kysyä, mitähän noikin aattelee musta?" "Pitääkö ne mua ihan tyhmänä?"

Jos olet eksyksissä, niin mieluummin kierrät tuppisuuna tuntitolkulla ennen kuin kysyt ohikulkijalta: "hei, osaatko kertoa missä olen?"

Eikö olisi ollut järkevämpää kysyä neuvoa ennemmin kuin tuhlata aikaa jääräpäisenä?

Kysymys on aina jonkin opin alku.

Ajatellaan vaikka jotain ohjeen anto tilaisuutta. Puhuja lopuksi kysyy tämän klassisen kysymyksen: "Onko kenelläkään mitään kysyttävää?"

Jos kukaan ei kysy mitään, on oletusarvona se, että jokainen kuulija on ymmärtänyt.

Mikäli ei ole jotain kohtaa ymmärtänyt, on vain rohkeasti kysyttävä. "Hei, nyt minä en ymmärtänyt, voitteko toistaa ja selventää?"

Tämä voi antaa myös arvokasta tietoa puhujalle, jotta hän voi kehittää ohjeistustaan laajemmalti seuraavaan kertaan juuri sinun kysymyksesi pohjalta.

Mitä tulee vaurastumiseen, on osattava kysyä oikeita kysymyksiä.

Kysymykset alkavat yleensä sanoilla, mitä, miksi, milloin, miten, missä.

Vaurastumiseen pätee Paretonin 80/20 - sääntö, jossa 80 % edustaa psykologiaa, intuitiota ja henkistä vahvuutta; ja 20 % on tietoja ja taitoja.

Vaurastuminen on puhtaasti matematiikkaa ja mitä rationaalisemmin pystyt asian käsittelemään, sitä yksinkertaisempia kysymyksiä pystyt esittämään.

Sijoittamisesta kun puhutaan, ei ole niin tärkeää mihin sijoittaa, tottakai se on tärkeää mihin sijoittaa, mutta vielä tärkeämpää on se, millainen sinä olet sijoittajana. Minkälainen sijoittaja sinä olet?

Miksi haluan sijoittaa?

Mihin sijoittaa?

Miten sijoitetaan?

Milloin kannattaa sijoittaa?

Mitä jos sijoitus menee pieleen?

Oletko pohtinut edellä mainittuja kysymyksiä?

Suurin syy miksi useimmat eivät koskaan sijoita, on siinä, ettei tiedä kuinka sijoittaa. Useimmat eivät näe sitä vaivaa ajatella ja pohtia sekä kysymyksiä, että vastauksia.

"Me tekisimme asioita paremmin, jos vain tietäisimme kuinka tehdä asioita paremmin." -Jim Rohn

Ajatteleminen on kaikkein vaikeinta, sen takia emme yleensä ajattele, vaan me toimimme alitajuisesti tunteiden kautta.

Me tehdään päivittäisiä toimia "pienessä sumussa" rutiinien ohjaamina. Oletko joskus keittänyt aamukahvin "puoliunessa"? Aivan, eikä se vaatinut kovin valtavia ponnistuksia ajatuksen tasolla.

Vaurastuaksesi sinun tulee oppia kysymään parempia kysymyksiä. Kehitä itseäsi ja opiskele. Lue ja kyseenalaista! Kirjastot ovat täynnä kirjoja joista voit oppia.

Miten asiat voitaisiin tehdä paremmin?

Kun kohtaat ongelman, tutki, analysoi, kysy ja ratkaise ongelma.

On virhe jäädä märehtimään ja voivottelemaan. Ja on jopa vaarallista vahvistaa sitä uskoa, että "kyllä asiat vielä järjestyy"

Toki on tärkeää positiivinen ajattelu kyllä, mutta vielä tärkeämpää on se, että ryhdyt toimiin asian korjaamiseksi, etkä jätä sitä roikkumaan.

Kysy kysymyksiä ja etsi vastauksia, se vie sinut eteenpäin.

Rohkeutta päivääsi!
Petri Rastas

Blogitekstisuositus

8 Totuutta Elämästä

Vuosi 2015 oli matkustamisen ja tutkimisen vuosi. Nyt on hyvä laatia hieman yhteenvetoa havainnoista matkan varrelta. 1. Teknologia on ke...