Suomen talous on ollut jo pitkään tyhjäkäynti-tilassa. Talouskasvu sakkaa ja luottamus omaan talouteen on heikoissa kantimissa. Euro yhteisvaluuttana on poliittinen agenda, jonka vaikutus markkinatalouteen on enemmän kuin mielenkiintoinen.
Aiemmin "heikot" valuutat ovat rymistelleet mahtavalla kasvulla synnyttäen kuplaa velkarahalla euron myötä, mikä on tietyltä osin aivan ymmärrettävää tämän ajan velkayhteiskunnassa, mutta "bileet" päättyvät aina jossain vaiheessa.
Kupla on paljastunut ja synnyttänyt epämukavan olotilan. Juhlat on juhlittu ja "krapula" on kestänyt tavattoman pitkään.
Huoli työpaikoista Suomessa kasvaa ja mitä tekee maamme hallitus. Päätöksiä, jotka vaikeuttavat yritysten toimintaympäristöä. Deloitten tutkimuksen mukaan n.70 % yrityksistä on valmiita muuttamaan yrityksensä Viroon viiden vuoden sisään.
Tämä jos mikä pitäisi toimia hälytyskellona kansanedustajille. Ei vain niille, jotka istuvat hallituksessa vaan kaikille 200 hengelle, jotka kansa on keskuudestaan valinnut.
On tehtävä päätöksiä, jotka tukevat työllisyyttä ja kasvua. Byrokratian lisääminen ei ole sitä!
Otetaan esimerkiksi matkailu ja ravintola-ala. Hieman faktoja alkuun:
* työllistää 140 000 työntekijää ympäri Suomen
* alan työvoiman määrä kasvoi 35 % vuosina 1995 - 2012 samalla kun perinteiset toimialat vähensi työvoimaansa
* tuo valtiolle verotuloja 5,2 miljardia euroa vuodessa
* edustaa 3,8 % BKT:stä
* matkailu on ainoa vientiala, joka maksaa Suomeen myös arvonlisäveron
(lähde: http://www.mara.fi/ )
Hallitus päätti lopettaa edustuskulujen vähennysoikeuden kokonaan 2014 vuoden alusta (aiemmin 50 % ). Mikä oli päätöksen vaikutus?
Puolessa vuodessa 1500 henkilöä työttömäksi ja 17 miljoonaa tappiota julkiselle sektorille! Edustuskulujen vähennysoikeuden poistoa perusteltiin sillä, että se ei suoraan merkitse 38 miljoonan euron lisätuottoa, koska se muuttaa yritysten rahan käyttöä. Mitähän tuo sitten käytännössä tarkoittaakaan?
Aiemmin vähennysoikeus oli puolet edustuskuluista, mutta se ei kuitenkaan koskenut arvonlisäveroa. Tämä oli mielestäni järjestely, joka oli valtion kassaan huomattavasti parempi vaihtoehto.
Tämän idioottipäätöksen vaikutukset olivat nopeasti dramaattiset ja päätöksen tekijät joutuivat myöntämään virheensä, ai että, se varmaan tuntui pahalta. Entäs ne puoltoistatuhatta työtöntä? Mitä arvelette tuntuuko heistä pahalta?
Jokainen maalaisjärjellä ajatteleva pystyi ennustamaan vaikutukset, näyttää vain siltä että se maalaisjärki puuttuu päätöksentekijöiltä?
Yksi valtavan suuri ongelma on mielestäni siinä, että ravintola-ala on sosiaali ja terveysministeriön hallinnon alaisuudessa. Kyseessä on niin suuri toimiala kansantaloudessa, kuten edellä kerrottu 3,8 % BKT:stä, että se pitäisi ehdottomasti olla elinkeinoministeriön hallinnon alaisuudessa.
Nykyinen politiikka vain johtaa anarkiaan, ongelmiin ja julkisen talouden lisääntymiseen. Ihmiset käyvät hakemassa virosta viinat ja nauttivat juomansa kotona ja julkisilla paikoilla, kuten kaduilla, puistoissa tai "salakapakoissa".
Herätkää! Olo on kuin herätysliikkeen fanaatikolla, joka on turhautunut lainsäätäjien väärien päätösten aikaansaannoista ja oikeiden päätösten aikaansaamattomuudesta.
Petri Rastas