keskiviikko 12. marraskuuta 2014

Alkoholi Saksassa ja Suomessa

Terveiset Saksasta, palasin juuri Suomeen ja en voi kuin vain ihmetellä näiden kahden maan eroja, mitä tulee alkoholipolitiikkaan.

Molemmat ovat EU-jäseniä ja euro-valuuttajärjestelmässä. EU antaa suosituksia direktiiveihin, mutta on olemassa kansallinen päätäntävalta kuinka ne pannaan toimeen valtiossa.

Suomi noudattaa tarkasti annettuja direktiivejä, sekä höystää lisää nimettyjen työryhmien virkamiesasiantuntija lausuntojen ja kuulemisien jälkeen.

Saksassa alkoholi on saatavilla ympäri vuorokauden ainakin kioskeissa, mutta Suomessa on saatavilla ainoastaan 12 tuntia, klo 9:00 ja 21:00 välillä, joka tarkoittaa sitä, että jos kauppa aukeaa seitsemältä aamulla, sinä et saa olutta kuin odottamalla pari tuntia kellon lyödessä 9:00.

En tarkoita sitä, että heti aamulla olisi mentävä viinakauppaan ja aloitettava ryyppäämään, vaan sitä että se on saatavilla vain rajoitetun ajan.

Suomessa on mahdollista saada alkoholia tuon 12 tunnin jälkeen vain anniskeluravintoloissa, jotka ovat mahdollisesti auki klo 21:00 jälkeen.

Suomessa on pakotettu ravintolat sulkemaan ovensa viimeistään klo 2:00, mutta jos on saanut luvan jatkoajasta, voidaan ravintola pitää auki vielä yhden tunnin, kuitenkin anniskelu on lopetettava viimeistään puoli tuntia ennen sulkemista.

Kokemukseni ravintolassa Saksassa dialogin muodossa kellon lähestyessä puoli kahta yöllä:

"Hei, monelta te suljette tämän ravintolan?" -kysyin.

Tarjoilija vastaa: "Mitä tarkoitat? Suljemme sitten kun te lähdette?"

Ei ollut virkamies intoilijaa kyttäämässä aukioloaikoja.

Asiakkaat ravintoloissa käyttäytyivät mallikkaasti seurustellen toistensa kanssa. Ei ollut humalahakuista kaksin käsin viinaa kiskomista.

Tarjoilijat palvelivat asiakkaita. Astuessasi sisään, teidät saatetaan pöytään tai voitte itse valita vapaan pöydän.

Useimmissa ravintoloissa on myös juomamenu, josta voi katsoa kaikessa rauhassa, mikäli ei heti tiskiltä tahdo tilata.

Mikäli päätät tilata tiskiltä juoman, tarjoilija ilmaisee ymmärryksensä tilauksesta ja ohjaa sinut pöytään.

Juoman valmistuttua, tuodaan se sinulle pöytään.

Maksu tapahtuu aina vasta silloin, kun poistutte ravintolasta. Tarkoittaa sitä, että jokaisen tilatun artikkelin jälkeen sinun ei tarvitse kaivaa lompakkoa vaan vasta sitten kun poistut.

Olutpullon hinta ravintolassa on alkaen 1,50 € ja keskimääräinen hinta riippuen ravintolan tasosta, liikkuu siinä 2,60 €.

Ravintolakokemukseen tulee toki hintaa lisää, koska siitä palvelusta maksaa mielellään tippiä.

Suomessa ei ole tippikulttuuria, koska täällä kaikki on tee-se-itse ja itsepalvelu-meininkiä.

"Seisova pöytä, kasaa itse annoksesi.", "Syö niin paljon kuin jaksat, kokoa itse ruokasi." ja jopa pizzerioissa "tee itse oma salaattilautasesi".

Alkoholi on kuulunut ihmiskulttuuriin ammoisista ajoista lähtien. Tämän päivän länsimaalaisessa kulttuurissa alkoholipolitiikkaa voidaan harjoittaa järkevästi tai typerästi, valitettavasti Suomi kuuluu tuohon jälkimmäiseen kastiin.

Kieltolaki ei ole toiminut ikinä, eikä koskaan tule toimimaan.

Järki päähän ja pipoa löysemmälle!
Petri Rastas

Blogitekstisuositus

8 Totuutta Elämästä

Vuosi 2015 oli matkustamisen ja tutkimisen vuosi. Nyt on hyvä laatia hieman yhteenvetoa havainnoista matkan varrelta. 1. Teknologia on ke...